最新 2012 2011 2010 各省市 中考 语文 数学 英语 物理 化学 政治 历史 地理 生物 试题 试卷尽在中考试题网,做中国最权威的题库网


初中
高中
当前位置: 网站首页 > 2015福建漳州中考英语试卷 试题及答案
  • 试题:

    2015漳州市初中毕业暨高中阶段招生考试

    英语试题

    (满分:150分;考试时间:120分钟)

    友情提示:请把所有答案填写(涂)到答题卡上!请不要错位、越界答题!!

    姓名____________  准考证号__________

    . 听力测试:(每小题1分,计30)

    A.句子理解:听句子,从所给的三幅图中选出与你所听到的句子情景相同(相近)的图画。(每小题读两遍)

    B.根据你所听到的对话内容,选择最佳选项回答问题。(每段对话读两遍)

    第一节  听下面6段短对话,回答第611小题。

    6. Which sport does Mary like better?

      A. Cycling    B. Skating    C. Swimming

    7. What does the woman want?

      A. Milk     B. Coke      C. Coffee

    8. What’s the matter with the woman?

       A .She has a backache .   B. she has a toothache   C. She has a headache

    9. Who made the telephone call just now?

       A. Sally         B. Sally’s brother       C. Sally's father

    10. Why was Betty late this morning?

     A .Because her bike was broken B .Because she had a traffic accident C .Because she broke the traffic rules

    11. Which bus can the man take to the zoo?

      ANo.138        B. No.308           C No.318

    第二节  听下面三段长对话,每段对话后各有三个问题,选择最佳选项回答问题。

    听第1段长对话,回答第1214小题。

    12. Where did Mr. Smith lose his bag?

       A. In the bookstore   B. In the supermarket   C. At the police station

    13.What color is Mr. Smith’s bag?

       ARed         B. Brown           C. Black

    14. What’s in the bag?

       A. A wallet       B. A book          C. A mobile phone

    听第2段长对话,回答第1517小题。

    15. What’s Miss Green’s new job ?

       A. A student       B.A teacher        C. A driver 

    16. What time must she arrive in the afternoon on weekdays?

       A. At 2:15 pm    B. At 230 pm    C. At 245 pm

    17.How many days will she have for her holidays every week?

       A. Four           B .Three          C.  Two

    听第3段长对话,回答第1820小题。

    18. What did the woman advise the man to do at first?

       A .cook food    B. To clean the room    C .To talk with old people

    19. Where did the man go at last?

       A .To a school     B .To a children’s home  C. To an old people's home

    20. How often should he work at least?

      A. Once a week    B .Twice a week      C. Three times a week

    C根据你所听到的短文内容,选择正确答案。(短文读两遍)

    21. The farmer took fl bag of _______to a town one day

        A. fruit             B. rice           C. salt

    22. The poor farmer lived _________ .

        A. in the town        B .in the city     C. near the great man’s home .

    23. When seeing the great manthe farmer was very________ .

        A. happy            B. bored         C. disappointed

    24. The great man got off his horse as soon as _________ .

        A. he came nearer    B. the bag fell off    C. he saw the poor farmer

    25. The farmer could thank the great man by_________ .

      A. helping others      B. lifting the bag     C giving him money

    D. 根据你所听到的短文内容。填写下面表格。每空填一词。(短文读三遍)

    Information about Han Mei in ten years

    Age 

    26.__________

    English level

    27.__________

    Place of living

    28.___________

    Living conditions

    a big house with a beautiful 29________

    Transportation

    ride a 30.________ bike .

    . 单项选择(每小题1分,计15)

      ABC三个选项中.选择最佳答案。

    31. I was born ______September 15th1998

       A. at          B .on          C. in

    32. ----Liu Mei can speak Japanese so well ! Who taught her?

    ----Nobody . She taught_________    

    A. her      B. hers         C. herself

    33. He had a bad cold , _______ he kept on working as usual

    A. her        B. but          C though

    34. As the saying goesthe moon________ always be full .

       A. can’t        B. shouldn't       C mustn’t

    35. ---- I've spent the whole afternoon reading books.

    -- -I think you'd better go out and get some _______ air.

    A bad         B. thick          C. fresh

    36. --- Lots of trees and flowers ________ in Zhangzhou every year.

    --- You're right. That makes our city more and more beautiful.

    A. are planted    B. were planted     C will be planted

    37. ----The sun is shining brightly.

    -----Why not wear a pair of _______to protect your eyes?

    A. shoes       B. pants           C. sunglasses

    38. --- De you like going mountain climbing?

    -- Yes. I______ do it on weekends with my friends.

    A seldom      B. often          C. never

    39. --- Ben, why are you watching TV at this time? How about your homework?

    --- I_______ all of it, Morn. I want to have a rest.

    A. finish       B. am finishing    C.  have finished

    40. --- Excuse me, could you tell me ________?

    --- On the Changjiang River.

    A. where the accident happens   B. where the accident happened  C where did the accident happen

    41. When seeing Sign _______ ,  we shouldn't smoke.

    42. --- Look, so many dark clouds!

    --- You should take an umbrella________ rain

    A. instead of        B. in case of    C. with the help of

    43. --- Kangkang, could you tell me' how to cook noodles?

    --- OK. First, you should_______ham, cabbage and onions finely.

    A. cut up          B. cut down       C. cut off

    44. Doraernon is a lovely robot cat_______ plays an important role in the 3-D film Stand ByMe Doraemon.

    A. who           B. whose           C. whom

    45. ----Sorry, sir. I made a mistake again.

    -- -________Practice more and you will do better.

      A. Al1 right.        B. Never mind        C. Don't mention it.

    Ⅲ.完形填空(每小题1.5分,计15)

      ABC三个选项中,选择可以填入空白处的最佳答案。

    Every year when Mother's Day cards show up in the stores, I remember my mother. She never cared much for    46    .I could just send a card or give her a call, and she'd be very happy.

    A few months later after her death, I was in a store   47   out a Mother's Day card when suddenly I realized I had    48   one to send it to.

    Each Mother's Day, I choose a different theme (主题) to remember her. This time, it's some of the things she said. For example:

    When I asked her not to send my   49     brother to a boarding school, she said, "They'll teach him to read Braille (盲文).    50    he wants to have a life, he has to learn to read."

        When I   51    that she ought to get a life, she replied, "I work five days a    52   , clean my house on Saturday, go to church on Sunday. I don't need a 1ife. I need help."

        When we fell on hard times, she said, "Life is a    54    . Sometimes you give, other times you take. Either way, it's al1 the same one. But try to remember how hard it is to take, because one day, you will do the giving.'"

        My mother was rea1ly a    54   woman. I remember my mother. And some day, when I'm gone, I hope my children will remember me.

        But in the meantime, I'll be    55   to get a card or answer a phone call.

    46. A. gifts         B. children        C. education

    47. A. finding       B .picking         C. giving

    48. A. no           B. some          C. another

    49. A. mad          B deaf           C. blind

    50. A. If            B. While          C. After

    51. A. ordered       B. agreed         C. suggested

    52. A. year          B. month         C. week

    53. A. bank         B. museum        C. station

    54. A lazy          B. smart          C. stupid

    55. A sorry         B. glad           C. afraid

    .阅读理解(ABCE篇:每小题2分,D篇:每小题1分.计45)

      ABC篇:根据所提供的内容,从四个选项中选择最佳答案。

    A

    Family traditions are special habits or customs that your family have. For example, in the family of Bill Gates, his parents keep the tradition of reading with children. And what's the tradition in your family?

         Nick , 15 , England

    On every family member’s birthday , we give him or her a surprise . Last Sunday , it was my mother’s birthday . And I knew that she wanted to see a film . So I bought a ticket without telling her first . This made her really happy .

         Jack , 15 Cuba

    Every weekend , my parents and I go to my grandparents’ home . My grandparents cook many delicious foods . I meet all my cousins . We talk about interesting things at school . Sometimes ,my parents also join us to play games .

         Yu xin , 14 , China

     During every summer or winter holiday , we have a family trip across the country . I’m always the one who chooses where to go . We have visited Qingdao , Xiamen and Beijing . I enjoy the trips .

     


    Ialways the one who chooses where to go. We have visited Qingdao, Xiamen and Beijing.

    56. The family of Bill Gates keeps the tradition of ______ with children .

    A. playing      B. reading      C. singing      D. traveling

    57________bought a film ticket for his mother.

    A. Bill        B. Jack         C. Nick         D.Yu Xin

    58. Sometimes, Jack's parents _________when the family get together .

    A. cook food             B. talk about interesting things

    C meet cousins           D. play games with the children

    59. Yu Xin has visited some places EXCEPT_________.

    A. Xiamen       B. Hangzhou       C. Beijing      D. Qingdao

    60. The three children are talking about their________  .

    A. school life      B birthday parties    C. holiday plans    D family traditions

    B

    For ten weeks, in a great house on the island of St Thomas , John C. Lilly tried to teach a six-year-old dolphin to speak English Margaret Howe, an experiment (试验) helper, would live day and night with Peter, a dolphin. And they would eat, bathe, sleep and play together from Sunday to Friday, with only Saturdays off for Margaret. She lived her 1ife in swimming clothes -- with a coat on colder evenings --- and cut her hair short so that she could get on with Peter more easily.

    After a few days, Peter was becoming more and more interested in winning her attentions. He threw a ball against her shower towel to get her to play. As time went by, he only wanted to play ball with her and not on his own.

    The problem was that, just at the time Peter and Margaret began to get on well just as two best friends, the experiment ended and the lab was closed. After a few weeks, Margaret received the sad news that Peter had killed himse1f by refusing to breathe, and sinking to the l;

    bottom of his pool.

    Dolphins may not speak English --- but, just like humans, they know all about broken hearts.

    61. Peter is the name of________

    A. a doctor     B. dolphin      C. a scientist      D an experiment helper

    62. Margaret worked days a week during the experiment..

    A. four        B five          C six            D seven

    63. To live with the dolphin, Margaret couldn't _______.

    A. cut her hair short             B. have a common life-like others

    C. wear swimming c1othes        D. eat, bathe and play together with him

    64. The ending of the story was that _________ .

    A. Margaret didn't leave the lab                 B. the lab was closed and the dolphin died

    C. the dolphin could speak English at last         D. Dr John C. Lilly was satisfied with the experiment

    65. From this passage, we can learn that __________.

    A. dolphins aren't worth studying                B. dolphins can't be humans' good friends

    C. dolphins can't communicate with humans       D. dolphins may have feelings just like humans

    C

    Are you a happy person most of the time? Or do you easily get angry sometimes? Everyone has a different temperament (脾气). It is usually be1ieved that both genes (基因) and environment may affect people's temperaments in different ways. But now scientists have found that the season of birth also plays a role.

       Scientists from Budapest, Hungary, studied 400 university students. In the study, the students needed to finish a questionnaire (问卷). The purpose of it was to find out which of four kinds of temperaments they most had. From the questionnaire, scientists found that the students always answered something like "My mood often changes for no reason" and "I love to deal with new projects, even if it is risky". These answers were then matched with their birthdays.

    They discovered that people born in summer easily change between sad and happy moods compared to people born in winter. Those who always feel positive are mostly born in spring and summer.

    The study also found that those born in autumn less probably had a mood of depression which may easily drive them to cry, while those born in winter were not easier to be angry.

    Scientists said that this was probably because the seasons had an influence on certain chemicals in the human body. And the chemicals are important to control people's moods even in adult life.

      ____________________________________________________________________________

    "It seems that when you are born may increase or decrease your chance of developing certain mood disorders (紊乱)," lead scientist Xenia Gonda told The Telegraph.

    66. What probably can't affect people's temperaments according to Paragraph 1?

    A  Genes.         B. Ages.          C. Seasons.      D. Environment.

    67. What does the under1ined word " depression " most probably mean?. l

    A. Sadness.      B. Happiness.      C. Surprise.       D. Excitement.

    68. Which of the following sentences is NOT true from the passage? l

    A People born in summer change their moods more easily.

    B.The season of birth has an influence on humans' moods.

    C. There were 400 middle school students taking part in the study.

    D The answers to the questionnaire were matched with their birthdays .

    69. What will the writer most Probably write about on  _____________ ?

    A. How many kinds of moods thee are.

    B. What can change the human body most.

    C. How the certain chemicals affect the moods.

    D. Whether the students will continue their study.

    70. What's the best title of this passage?

    A. Seasons and Moods          B. The Influence of Genes

    C. Moods and Health           D. The Importance of Birthplaces

    D

    It's very common to meet different people in public places.

    When I was 12, I got a job in a shop. On my first day at work, I didn't come home for lunch. 71_______,Dad asked' "Where did you manage your 1unch, dear? " I answered, "I made some new friends in the shop, twin brothers, their mom and dad They were my customers. 72.___________________. "

    Dad was happy had made new friends., but he wanted to know what kind of people they might be.

    Several days later, I asked my friends to come to the shop where I worked and let Dad meet them .Dad was very surprised to find out that the twin brothers were joined at the chest.73.__________.

    When Dad asked me about this, I said "I know that, too. But do you know that their mom has to make al1 clothes because it's too difficult to find anything to fit them? 74._________ . That day, Joe, the one on the right, made me noodles for lunch . "

    75__________ .But to me, what I cared about was that they had difficulty buying clothes and they were good cooks.

    AE五个选项填人文中空缺处,使短文内容完整、正确。

    A.     They are also good at cooking .

    B.      When I came home at night .

    C.      I didn’t tell Dad about before.

    D.     They invited me to have lunch together .

    E. To Dad , he might care more about their strange looks

     


    E

    Is chatting on your mobile phone boring without colorful emojis(表情符号)?Those happy , sad and laughing faces help us talk

      So what kind of emoji does a country like most ? It has something to do with the environment and culture of different countriesaccording to a report in The Atlantic

       France loves heart emoji more than any other countryIt’s reported that55of emojis it uses are hearts .This adds to France’s image(形象)as a romantic country

    As for Americanswe see many users choose food picturesAmerica uses the burger and chicken leg emoji more often than other countries

    Besidesa nation’s scenery and history affect its emoji usagetoo ?

    As it often snows in Russia, people there turn to snow emoji more than those in any other countryIn Chinapeople like using panda emojiAnd Australia uses more rabbit emoji than anywhere elseIt

    once built the longest fence(篱笆)in the world to keep rabbits from eating their way too far west

    根据短文内容填空,每空填一词。

    76The_______ emojis can help people________on the mobile phone

    77France loves________ emoji best_______France is a romantic country

    78The environmentcultureas well as_______and scenery of a country can_______its emoji usage

    79It is often for ______ to choose emoji of food ________ the burger and chicken leg .

    80Australia once built the _______ fence in the world to ______ rabbits eating their way too far west .

    V.词汇运用(每小题1分,计7)

      根据旬意和汉语提示,在空格中填入正确的单词。(每空填一词)

    ADo you like pop musicCarl?

    B81._____________ And you?

    AJust a littleBut I’m a jazz fan82________________Do you often listen to ittoo?

    BSometimesas I’m always busy studying

    A83_______________________

    BI am doing a year at painting

    A84._______________But I think you are supposed to visit lots of art museums here in Paris

      Maybe you can get some good ideas from them

    B85_________________ .

    Ⅵ.词汇运用:选择括号内恰当的单词填入空白处。使句子正确。(每小题1,5)

    86What_______(aan)exciting experience it is!

    87Please keep________ (quietquietly)in the library

    88________(StayStaying)up late is bad for your health

    89Miss Li always_________(providesoffers)US with love and help

    90Disneyland is enjoyed by(millionmillions)of people around the world

    Ⅶ.看图写话:(每小题2分,计8)

      根据图示和提示词,写出恰当的句子。每图一句。

    要求:1.使用全部的提示词;  2.写出完整的句式结构。

    Ⅷ.短文填词:(每小题1分,计8)

      阅读下面短文,根据中文、音标或语境的提示,在每个空格内填入一个适当的单词。

      The Milan exposition(博览会)started on May 1stand will run until October 31stIts theme isFeeding the planetEnergy for life”.They pay special attention 95__________food safety. There are 145 countries at the exposition and other food problemsYou can see this theme from their pavilions(场馆)

      Germany

      The country’s pavilion is the largest one in the expositionIt is 96___________(称作)Fields of Ideas”.People can go into the pavilion along a slope(斜坡)The slope is made of different kinds of 97________

    wud/.That makes it look like a German field with wild grass and flowersInside the pavilionthere are shows including how to 98_______________/grəu/ different kinds of foodAt the southwest 99___________ (角落)

        China

    Look at the pavilionpeople can enjoy some playsIt has the themeHopeful farmlandthe source of

    the 100_________(第二)largest pavilion in the expositionPeople used bamboo 101 .___________the roof of the buildingThis waysunlight can shine throughIn the pavilionsome shows are about the traditional ways of making food such as tofu and 102_______/ti:/There are also shows about China’s agriculture

    Ⅸ.短文写作(14)

      学会分享很重要。你有哪些东西要分享?可采取哪些方式分享?请根据图示内容,结合自身的一次经历,写一篇短文,并阐述分享的意义。

    要求:

    1.要点齐全,并适当发挥;

    2.词数:80词左右(开头已给出、不|卜人总词数)

    3.文中不得出现真实姓名和学佼名称。

        Sharing

    It’s very important to learn to share with each other____________                 _________________

    _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

    201 5年漳州市初中毕业暨高中阶段招生考试

    英语参考答案及评分建议

    英语听力录音材料

    丸听句子,从所给的三幅图中选出与你所听到的句子情景相同(相近)的图画。(每小题读两遍)

    1This is my eraser

    2An apple a day keeps the doctor away

    3Jane is dancing at the moment

    4My uncle is an artist

    5Please try your best to learn mathwellHelen

    &根据你所听到的对话内容,选择最佳选项回答问题。(每段对话读两遍)

    第一节听下面6段短对话,回答第611小题。

    6MDo you like cycling, Mary?

       WYesBut I like skating better

    7MCan I help you .madam?

       WYesa cup of coffeeplease

    8MYou don’t look wellWhat’s wrong?

       WI have a headache

    9MSallythere was a phone call for you just now

       WOhwho was it?

       MIt was your brother

    10MBettywhy were you late this morning?

        WMy bike was brokenon my way to the office

    11MExcuse mecan you tell me the way to the zoo?

        WSureIt’ a little far from hereYou can take Bus No308

    第二节听下面三段长对话,每段对话后各有三个问题,选择最佳选项回答问题。

    听第1段长对话,回答第1214小题。

    MExcuse meMadamI just lost my bag in the supermarket

    WWhats your nameplease?

    MJohn Smith

    WCould you describe your bagMrSmith?

    MSureIt’s blacknot very new

    WWhat did you have inside?

    MA wallet with 150 dollars

    WSois this yours?

    MOhyes!It’s mine! Thank you very much!

    听第2段长对话,回答第1517小题。

    M: WellMiss GreenBefore you begin your new jobyou have to know the rulesFirst of allthe class begins

    at 800 in the morning and 230 in the afternoonYou have to arrive fifteen minutes earlier before the first

    classAnd you must finish your class on time

    WOf courseWhat else?

    MYou should be patient and friendly to the students during the class

    WOK!

    MFinallyyou are allowed to have a two-day holidaySaturday and Sunday every week

    WI seeWhen shall I begin my job?

    MNext Monday

    听第3段长对话,回答第1820小题。

    MExcuse meI’d like to be a volunteerCould you help me?

    WSureWhat kind of work would you 1ike?

    MI like working for disabled people

    WGoodDo you know how to cook?

    MSorryI don’t really like cooking

    WWellmaybe this one is right for youWe need someone to chat with the people at the old peoples homeYou

    can do it any day you likeBut please make sure at least three times a week

    MNo problemThank you very much

    C根据你所听到的短文内容,选择正确答案。(短文读两遍)

      One day a poor farmer was taking a bag of rice to a townSuddenly the bag fell from his horse on the roadHe didn’t know what to do because it was too heavy for him to lift by himself   

      Just at that momenta man riding a horse came up to himIt was the great man who lived near his homeBut the farmer was very disappointed when he saw the great manThe farmer had hoped to ask another farmer or a poor man for help

      But to his surprisethe great man got off his horse as soon as he came nearerThen he

    helped the farmer lift the bag together and put it on the horse

        Sir,”asked the farmer,“how can I thank you?

        Its quite easy,”the great man answered with a smile.“Wherever you see anyone else in troublegive him a hand!

    D.根据你所听到的短文内容,填写下面表格,每空填一词。(短文读三遍)

      Hellomy name is Han Mei1 went to London last year and fell in love with the city From then onI started to learn English, In ten yearsI will be 28 years oldand my English level will be great ! I will move to LondonAnd I plan to build a big house with a beautiful garden thereI will be a doctor because I love to help othersI will ride my running bike everywhereI dont like taking the busThis will be my life in ten years

    参考答案

    1B    2B    3A    4C    5B    6B    7C    8C    9B    10A

    11B  12B  13C  14A  15B  16A  17C  18A  19C  20C

    2l-B  22C  23C  24A  25A

    2628twenty--eight  27great  28London  29garden  30running

    31B  32C  33B  34A  35C  36A  37C  38B  39C  40B

    41C  42B  43A  44A  45B  46A 47B 48A 49C  50A

    51C  52C  53A  54B  55B  56B  57C  58D  59B  60D

    61B  62C  63B  64B  65D  66B  67A  68C  69C  70A

    71-B  72D  73C  74A  75E

    76colorful)talkchatcommunicate    77heartbecauseas

    78historyaffectinfluence          79AmericansAmericalike

    8010ngeststopprevent

    81B  82F  83D  84E  85C

    86an 87quiet 88Staying 89provides    90millions

    91The dress feels very soft

    92There is a soccerfootballhall under the chair

    93TheyWeThe children made a snowman yesterday

    94Susan is as talllovelybeautiful as Cindy

    95to    96called    97wood    98grow

    99corner  100second    101as    102tea

    Ⅸ.短文写作

    One possible version

        Sharing

        It’s very important to learn to share with each other have many things to share in different waysFor exampleI can share some beautiful picturesfavorite musicdifferent ideas with others face to face or by QQe-mail which are widely used. Now I’d like to share one of my unforgettable experiences with you

       Emily was lonely and unhappyI hoped to cheer her upSo I shared my favorite books and chatted with her after classAs time went byshe became used to sharing her feelings with meNow we’re good friends

       In a wordsharing is not only interesting but also helpful and it makes us grow upWe can learn a lot from sharing and enjoy our lives more

    非选择题评分建议:

      2630题:每小题1分。

      76_80题:每小题2分,每空1分。单词拼写正确,但词的形式错误,每个得05分。

      8690题:每小题1分,大小写错误不扣分。

      9194题:每小题2分。所写句子完整,所给词都用上,时态正确并符合图意,均给满分;句子不完整

    或时态错误应适当给分。

    95102题:每小题1分,单词拼写正确,但词的形式错误,每个得05分;大小写错误不扣分。

    短文写作评分建议:

        一档(1314):能紧扣主题,内容具体、丰富。用词准确、句子通顺、行文连贯、表达完

    整、字迹清楚、几乎没有语言错误、具备较强的语言运用能力,完全达到了预期的写作目的。

      二档(1012):能紧扣主题,应用的语言结构和词汇能满足任务要求,句子较通顺、表达

    较清楚、有少量语言错误,基本达到了预期的写作目的。

        三档(79):基本能扣主题,内容不够丰富、具体,字数较少。语言表达过于简单、句子

    不够通顺、行文不够连贯、有部分语言错误。

        四档(46):所写的内容与主题有关,但内容较少、语言不规范、句子无条理、行文不连

    贯、语言错误较多。

      五档(03):所写内容与主题几乎无关,内容杂乱,不知所云。语言很不通顺,用词很不

    准确,错误过多,几乎难以读懂。

      说明:1.相同的错误不重复扣分。

        2.多写不扣分。



      
分享到: