最新 2012 2011 2010 各省市 中考 语文 数学 英语 物理 化学 政治 历史 地理 生物 试题 试卷尽在中考试题网,做中国最权威的题库网


初中
高中
当前位置: 网站首页 > 2015广东梅州中考英语试卷 试题及答案
  • 试题:

    梅州市2015年初中毕业生学业考试

    明:本试卷共8页,满分为120分。考试用时90分钟。

    注意事项:

    1. 答题前,考生务必在答题卡上用黑色字迹的钢笔或签字笔填写准考证号、姓名、试室号、座位号,再用2B铅笔把试室号、座位号的对应数字涂黑。

    2. 选择题每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应答案选项涂黑,如需改动,用橡皮擦干净后,再重新选涂其他答案,答案不准答在试卷上。

    3. 非选择题必须用黑色字迹钢笔或签字笔作答,答案必须写在答题卡各题目指定区域内相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案;不准使用铅笔和涂改液。不按以上要求作答的答案无效。

    4. 考生必须保持答题卡的整洁。考试结束后,将试卷和答题卡一并交回。

    5. 本试卷不用装订,考完后统一交县招生办(中招办)统一封存。

    分(30分)

    一、听力理解。(本题共20分,每小题1分)

    第一节 听下面五段对话,每段对话后有一个问题,从各题所给的三个选项中,选出一个最佳选项,并在答题卡上将该选项涂黑。(本节只听一遍)

    听第1段对话,回答第1题。

    1. Where does the conversation most probably take place

    A. In a restaurant. B. In a shop. C. In a bank.

    2段对话,回答第2题。

    2. How does the woman learn English?

    A. By talking with foreigners.

    B. By studying grammar.

    C. By listening and watching a video.

    听第3段对话,回答第3题。

    3. What does the woman suggest the man should do?

    A. Go out of the small room. B. Go to the smoking area. C. Give up smoking.

    听第4段对话,回答第4题。

    4. What subject does the boy like better?

    A. Physics. B. Chemistry. C. Maths.

    听第5段对话,回答第5题。

    5. What does the woman mean?

    AThey will help keep the place clean.

    BThey will help build a park.

    CThey will be allowed to drop rubbish.

    第二节 听下面六段对话,每段对话后有两个或三个问题,从各题所给的三个选项中,选出一个最佳选项,并在答题卡上将该选项涂黑。(本节听两遍)

    听第6段对话,回答第6--7题。

    6. What kind of movie is Big Gentlemen?

      A. A scary movie.              B. A comedy.            C. A soap opera.

    7. How much will the man pay for the tickets?

    A. 68 yuan.             B. 78 yuan.           C. 90 yuan.

    听第7段对话,回答第8--9 

    8. What is the conversation mainly about?  

     A. How to play games show.     B. How to make money.     

    C. What to do with a large amount of money. 

    9. ---How much money would the guy give to the Hope Project? 

    --- It‟s about      dollars.   

    A.350,000                   B. 530,000              C.750,000 

    听第8段对话,回答第10--11

    10.What‟s the girl‟s dream?

     A. To be an alien.         B. To live on the moon.     C. To learn much about the universe.

    11. What won‟t the girl do on the moon?

    A. Travel all over the moon.   B. Have a universe party.  C. Pollute the moon.

    听第9段对话,回答第12--14

     12. Judging from the dialogue, how many people fought?

    A. Two.               B. More than two.           C. We don‟t know.

     13. Where did the fight take place?

     A. In a bar down Wenming Road, No. 341.    B. In a park down Wenming Road, No. 3

      C. In a bar down Wenming Road, No. 413.

    14. Which of the following is wrong?

    A. Two of them look like sportsmen.     B. The lady lives beside the Emperor Hotel .

    C. One of the men seems to have a gun.

    听第10段对话,回答第15--17

    15. What is Switzerland famous for?

    A. Food.             B. Good manners.           C. Watches.

    16. What is the girl supposed to do if she goes to a party there?

    A. To be later.            B. To be earlier.            C. To be on time.

    17. What is the girl supposed to do if she wants to visit a friend?

     A. To call first.        B. To take a present with her.  C. To ask other friends to go with her.

    听第11段对话,回答18--20

    18. Where does the man want to go?

     A. Zhongshan library.   B. Jianying library.         C. The art school.

    19. How long does it take to go to the bookshop on foot? 

    A. About an hour.      B. About thirty minutes.    C. About one and a half hours.

    20. What does the woman want to borrow

    A. Art books.          B. Newspapers.           C. History books.  

    二、短文理解。(本题共5分,每小题1分) 听短文,请根据所听内容,在每小题所给的三个选项中,选出一个能完成句子的最佳答案,并将答题卡上对应题目所选的选项涂黑。(本题听两遍)

    21. What did Tom buy with the two pounds?

     A.Bought some stamps.  B. Bought a box of chocolates. C. Had a good meal.

    22. Why was Tom glad when his father gave him two pounds?

    A. Because his father wanted him to buy some stamps.

    B. Because his father wanted him to buy a box of chocolates.

    C. Because he didn‟t have so much money for a long time.

    23. How long did Tom take to buy the “stamps”?

    A. Two hours. B. Three hours. C. Four hours.

    24. Where did Tom enjoy his chocolates?

    A. In the school. B. In the post office. C. On the way home.

    25. Which of the following is TRUE?

    A. The post office was very far from Mr. Brown‟s house.

    B. Tom spent all the money.

    C. Tom often went to the post office to buy stamps.

    三、听填信息。本题共5分,每小题1分)

    听短文,你将听到的是一篇介绍一位人物的短文,请你根据所听内容完成下面的信息卡,

    笔试部分30分)

    四、选择填空。(本题共15分,每小题1分)

    在下面各题所给的四个选项中,选出一个能填入句子空白处的最佳选项,并在答题卡上将该选项涂黑。

    31. World Reading Day is _______ April 23. It‟s _______special day that was founded in

    1995 by the UN.

    A. on; a B. In; a C. on; an D. in; /

    答案:

    A

    解析:

    On+星期/具体的某一天/几月几号;a special day:一个特殊的日子

    32. ---I am going to take this summer holiday in Taiwan.

    ---Oh, really? Taiwan is ______ a beautiful island that ______ people in Guangdong go to visit it every year.

    A. so; thousands B. so; thousands of

    C. such; many thousand D. such; thousands of

    答案:

    D

    解析:

    So....that;如此...以至于; such...that:如此...以至于;so后面跟形容词/副词;such后跟名词短语;数词+hundred/million/thousand

    33. Though he often made his little sister ______, today he was made ______ by his little sister.

    A. cry; to cry B. crying; crying C. cry; cry D. to cry; cry

    答案:

    A

    解析:

    Make sb do sth:使某人做某事; sb be made to do sth:某人被使得做某事;

    34I hate people _______ laugh at others when they are in trouble.

    A. who B. whom C. which D. they

    答案:

    A

    解析:

    Who这个关系代词指代people,在定语从句中做主语。

    35. ---I don‟t think sixteen-year-olds _______ to drive.

    ---I agree. They aren‟t serious enough at that age.

    A. can allow B. need be allowed

    C. should allow D. should be allowed

    答案:

    D

    解析:

    sixteen-year-olds作主语,用被动语态。AC都是主动语态,错了。带有情态动词的被动语态,由情态动词+be+及物动词的过去分词构成。B need be allowed, 需要被允许;D should be allowed应该被允许,根据句义,正确选D

    36. I was very exciting _______ I heard the news that the high-speed rail would be built from

    Guangzhou to Xiamen.

    A. after B. when C. until D. while

    答案:

    B

    解析:

    Aafter:在...之后Bwhen:当...时Cuntil:直到Dwhile:当...时;根据语境得知选B

    37. --- _______is it the Qmolongma?

    ---It‟s 8,848 meters. It‟s very hard to climb the mountain.

    A. How deep B. How long C. How far D. How high

    答案:

    D

    解析:

    AHow deep:多么深BHow long:多长时间CHow far:多远DHow high:多高;

    38. Jane was shy. She would not invite her classmates ______

    A. practice B. practices C. practicing D. to practice

    答案:

    D

    解析:

    Invite sb to do sth:邀请某人做某事

    39. Shu-How Lin is now one of_______ basketball players in the NBA.

    A. popular B. less popular C. more popular D. the most popular

    答案:

    D

    解析:

    句意:林书豪是现在NBA中最受欢迎的篮球运动员之一。是NBA中最受欢迎的,用最高级。故选D

    40. ---The TV program Voice of Youth is really great

    ---I think soIt ______ the hearts of lots of fans since it started

    A. lose and touch                 B. won and touched

    C. has won and touched        D. has lost and hit

    答案:

    C

    解析:

    Alose and touch:失去和感动Bwon and touched:赢得和感动Chas won and touched:赢得和感动Dhas lost and hit:失去和撞击;句中有since it started得知选C

    41. I don‟t think the newly-directed film by Zhao Wei is as interesting as people say, ______?

    A. do you B. don‟t you C. is it D. isn‟t it

    答案:

    C

    解析:

    反义疑问句遵循前肯后否,前否后肯的原则。陈述部分为think believesuppose+宾语从句时,疑问部分语从句保持一致。注意否定的转移。故选C

    42. The 31th Olympic Games _______ in Rio de Janeiro of Brazil in 2016.

    A. is held B. will hold C. will be held D. is going to hold

    答案:

    C

    解析:

    The 31th Olympic Games在句中作主语,用被动语态。2016年将要发生的动作,用一般将来时态。故选C

    43. --- Show me the map, please. I wonder ______.

    --- Look, it's here, in the east of China, near Taiwan Province.

    A. where is Diaoyu Island B. where Diaoyu Island is

    C. what is Diaoyu Island like D. when Diaoyu Island is

    答案:

    B

    解析:

    根据宾语从句要用陈述句语序。又根据答语可知选B

    44. Is there anything _______to you?

    A. that is belong B. that belong C. that belongs D. which belongs

    答案:

    C

    解析:

    定语从句的先行词是不定代词时只能用thatSth belongs to sb固定搭配)

    45. ---Tomorrow my parents will take me to Hongkong Disneyland.

    --- _______

    A. Best wishes to you! B. It‟s a good idea.

    C. Have a good day! D. Good luck to you!

    答案:

    C

    解析:

    ABest wishes to you!:衷心的祝福你BIt‟s a good idea .好主意CHave a good d ay!祝你度过愉快地一天DGood luck to you!祝你好运;根据生活习惯选C

    五、完形填空。(本题共10分,每小题1分)

    阅读下面短文,然后根据短文内容,从各题所给的四个选项中,选出一个最佳答案,并将答题卡上对应题目所选的选项涂黑。

    The weather is closely related(联系) to our lifeIt is all around us all the timeIt is an important part of our livesWe cannot control it, but it often controls how and   46   we live, what we do, what we wear and what we eatRead this passage and learn   47   about the weather

    What is the weather

    The weather is just the state of the atmosphere   48   any time, such as temperature, wind,   49   , sun, etc

    What makes the weather change

    As we know, not every place on the earth gets the same amount of sunlightSome places get  50 sunlightSo it’s warmer in those placesSome places get little   51   no sunlight in winterThen those places have colder temperaturesThese differences in temperature make the air and water   52   around the earthThe movement helps to take the heat energy from the sun across the earthSo the   53   changes

    What’s the difference between weather and climate

    Climate is a place’s weather over a long timeThe weather changes from day to day and   54  from hour to hourIt can be sunny in the morning, cold and wet in the afternoonBut the climate changes very 55   over lots of years

    46. A. where B. which C. what D. when

    47. A. anything B. nothing C. something D. everything

    48. A. in B. for C. on D. at

    49. A. water B. rain C. plant D. animal

    50. A. much B. more C. little D. less

    51. A. and B. so C. or D. but

    52. A. move B. moves C. moved D. moving

    53. A. sun B. earth C. weather D. sunlight

    54. A. already B. almost C. ever D. even

    55. A. differently B. slowly C. carefully D. easily

    答案:

    46-50ACDBB

    51-55CACDB

    解析:

    46Awhere 哪儿 Bwhich 哪一个  Cwhat 什么  Dwhen 何时,根据We cannot control it, but it often controls how得知选A

    47Aanything 任何东西  Bnothing 什么也没有  Csomething 一些东西 Deverything 所有东西;根据句意:读这篇短文学会一些有关天气的知识。

    48at any time:在任何时候;句意:天气只是大气随时的状态。

    49Awater    Brain     Cplant 植物  Danimal 动物,与温度,风,太阳相并列的天气因素是

    50Amuch 许多  Bmore 更多  Clittle  几乎没有 Dless 更少;句意:更暖的地方,得到的阳关更多。

    51.根据句意然而,有些地方冬天得到很少或是得不到阳关得知。

    52make sb do sth:使某人做某事

    53.根据What makes the weather change得知填weather

    54Aalready 已经  Balmost  几乎;差不多 Cever     Deven 甚至;根据句意天气一天天地变化甚至一小时一小时的变化。

    55Adifferently不同地;Bslowly慢慢地;Ccarefully仔细地;Deasily容易地。后面有跨越许多年可以推测出是变化慢。故选B

    六、阅读理解。(本大题共15小题,每小题2分,共30分)

    阅读AB两篇短文,从每小题给的四个选项中,选出能回答所提问题或完成所给句子的最佳答案,并将答题卡上对应题目所选的选项涂黑。

    A

    “Where there is a will, there is a way” Perhaps not many students can understand this better than 22-year-old Michael HaBecause of his story of success, he has become an example to many young people

    Michael Ha was born in a very poor familyHis parents worked in Vietnam before they moved to Britain in 1980They couldn‟t find work in Britain because they spoke little EnglishThe whole family had to live on benefits (救济金) and they lived in a small house in Hackney, a poor area in East LondonGrowing up was not easy for Michael, but he never gave up

    At the age of 10, he set his heart on going to Cambridge UniversityIt was not easy, eitherMichael studied at a school, which used to be called “the worst school in Britain”However, young Michael made up  his mind to try his best, no matter what kind of school he was studying atThe smart boy studied very hard and did well in every subject at schoolOnce he made a bet (打赌) with his friend to learn further mathAs a result, after spending just four months teaching himself from a textbook, he got an A in AS-level further math

    Now Michael is the star medical student at StJohn‟s College, Cambridge and has just won an award () for his excellent gradesHe hopes he will be an inspiration for other young people from disadvantaged backgrounds

    56. When was Michael born?

    A. In 1994. B. In 1980. C. In 1990. D. In 1984.

    57. Where did Michael‟s parents work before 1980?

    A. In Britain. B. In Vietnam. C. In Cambridge. D. In Hackney.

    58. What does Michael learn about in Cambridge University?

    A. English. B. History. C. Geography. D. Medicine.

    59. Which of the following is TURE?

    A. Michael‟s parents couldn‟t find work in Britain because they had little work experience.

    B. Michael had a dream of studying at Cambridge University when he was eleven years old.

    C. In order to get an A in AS-level further math, Michael spent four months teaching himself.

    D. Michael has won two awards for his excellent grades.

    60. What is the best title of the passage?

    A. How to deal with the difficulties. B. How to become a good student.

    C. From a poor area to Cambridge. D. From “worst school” to Cambridge University.

    答案:

    56-60 ABDCD

    解析:

    56.根据Perhaps not many students can understand this better than 22-year-old Michael Ha.得知。

    57.根据His parents worked in Vietnam before they moved to Britain in 1980.得知。

    58.根据Now Michael is the star medical student at StJohn‟s College得知。

    59.根据As a result, after spending just four months teaching himself from a textbook, he got an A in AS-level further math.得知。

    60.本文介绍了米迦勒哈出生在一个非常贫穷的家庭,然后他就读于最差的学校,最后升入了剑桥大学的故事。故选D

    B

    Have you ever had the strange feeling that you were being watched? You turned around and, sure enough, someone was looking right at you!

    Parapsychologists (灵学家) say that humans have a natural ability to sense when someone is looking at them. To research whether such a “sixth sense” really exists, Robert Baker, a psychologist (心理学家) at the University of Kentucky, did two experiments.

    In the first one, Baker sat behind unknowing people in public places and stared at the backs of their heads for 5 to 15 minutes. The subjects(受试者)were eating, drinking, reading, studying, watching TV, or working at a computer. Baker made sure that the people could not tell that he was sitting behind them during those periods. Later, when he questioned the subjects, almost all of them said they had no sense that someone was staring at them.

    For the second experiment, Baker told the subjects that they would be stared at from time to time from behind in a laboratory setting. The people had to write down when they felt they were being stared at and when they weren‟t. Baker found that the subjects were no better at telling when they were stared at and when they weren‟t.

    Baker concludes that people do not have the ability to sense when they‟re being stared at. If people doubt the of his two experiments, said Baker, “I suggest they repeat the experiments and see for themselves.”

    61. What‟s the aim of the two experiments for?

    A. Prove why humans have a sixth sense.

    B. Explain when people can have a sixth sense.

    C. Show how people act while being watched in the lab.

    D. Study whether humans can sense when they are stared at.

    62. What sense does Parapsychologists say that humans have to?

    A. A natural ability. B. A natural staring ability.

    C. A strange thinking. D. A looking feeling.

    63. The underlined word “outcome” in the last paragraph most probably means ________.

    A. value B. result C. performance D. connection

    64. In the second experiment, the subjects _________.

    A. could tell when they were stared at and when they weren‟t.

    B. couldn‟t tell when they were stared at or when they weren‟t.

    C. couldn‟t tell when they were stared at but could tell when they weren‟t.

    D. could tell when they were stared at but couldn‟t tell when they weren‟t.

    65. What can we learn from the passage?

    A. People are born with a sixth sense.

    B. The experiments support parapsychologists‟ idea.

    C. The subjects do not have a sixth sense in the experiments.

    D. People have a sixth sense in all places.

    答案:

    61-65 DABBC

    解析:

    61.根据To research whether such a “sixth sense” really exists, Robert Baker, a psychologist (心理学家) at the University of Kentucky, did two experiments.得知。

    62.根据Parapsychologists (灵学家) say that humans have a natural ability to sense when someone is looking at them.得知。

    63.根据If people doubt the of his two experiments, said Baker, “I suggest they repeat the experiments and see for themselves得知。

    64.根据Baker found that the subjects were no better at telling when they were stared at and when they weren‟t.得知。

    65.这篇短文主要介绍了两个测试第六感的实验,通过实验告诉我们第六感并不存在。故选C

    C

    配对阅读。左栏是五段电视节目内容的解说词,右栏是七个对应的节目名称。请根据左右两栏的信息找出相匹配的一项, 并将答题卡上对应题目所选的选项涂黑。(有两个多余项)

    6/8

    答案:

    66-70 CGADE

    解析:

    66.根据句意:人们每天想要了解国内国外的新闻。得知选C

    67.根据句意:家长经常在使孩子们远离电视,去做作业时有困难。得知选G

    68.根据句意:即使你可以买下真个世界,你也不能买到一个幸福的家,好的朋友和知识。

    69.句意:《魔怪世界》是人们,特别是学生的一部令人振奋的电影。与电影相关的只有D

    70.句意:大约50年后,人们可能在海洋上种植物和蔬菜。E的意思是:未来的农场,一个关于未来科学的节目。故选E

    七、短文填空。(本题共15分,每小题1.5分)

    根据短文内容,选择方框中所给的单词填空,使文章完整通顺。请将答案写在答题卡标号为71-80相对应的空格中。注意:1、不用改变形式;2、每词限使用一次。

       If you visit the animal shelter (收容所) in Salinas, California, you‟ll see huge signs that have a picture of a dog and a cat on themThese (71)    are put in front of the shelter to catch people‟s attentionThe signs (72)     people interested in the shelter and encourage them to visit it and maybe even take a cat or a dog into their homes

       Each year, the Salinas shelter accepts thousands of dogs and catsThe animals are (73)________ lost ones or are left by people who can‟t take care of (74)________Of all the animals, some of them are taken into new homesSome (75)________ are moved to other sheltersAnd, unluckily, some cannot be saved because they are too sick or are thought to be dangerous

       Animal shelters (76)________ food, medicine, and safe places for animalsBut they are not the(77)________ homesThe animals stay in small cages (笼子)The people (78)________ work at shelters do their best to care for the animals, but the animals do not always get the attention or exercise they need

       To prevent animals from becoming homeless, pet owners should take good care of their petsMost pet doctors also suggest people make (79)________ their pets have a special surgery ( 外科手术)It (80)________ animals from having more babiesAnd that reduces(减少)the number of homeless animals

    答案:

    71signs

    72make

    73either

    74them

    75others

    76provide

    77best

    78who

    79sure

    80prevents

    解析:

    71.根据you‟ll see huge signs that have a picture of a dog and a cat on them.得知。

    72make sb+adj: 使某人...

    73either...or:或者...或者....

    74them 代替前面的animal.在句中做宾语。

    75.句意:一些被领到新家,另一些被送到其它收容所。  Some...others...

    76provide sth for sb:(固定搭配)

    77.句意:但是它们不是最好的家。故填best

    78.先行词people,关系代词用who

    79make sure:确信;确保

    80.句意:这可以防止宠物生下更多的小动物。减少流浪动物的数量。故用prevent

    八、读写综合(本题分为AB两部分,共20 分)

    A. 信息归纳(共5小题,每小题1分,共5分)

    阅读下面这篇文章,根据所提供的信息,完成信息卡。把答案写在答题卡指定的位置上。

     In classes, your teachers will talk about topic that you are studying. The information they provide will be important for you to know when you take tests. So you must be able to take good written notes from what your teachers say.

    Here are the three stages(阶段) of taking notes and what you should do during each stage.

    1. Before Class Review your notes you have taken before you come to class. This will be good for remembering what was covered. Get you ready to understand new information your teacher will provide.

    2. During Class Keep your attention on what your teacher is saying and „the signal words‟ that tell you what your teacher is going to say and it is important to write in your notes. Examples of signal words are „Theimportant point…‟and „Remember that…‟ Be sure to include in your notes information that your teacher repeats or writes on the blackboard. Write quickly so that you can include all the important information in your notes. Do this by writing abbreviations(缩写) such as med for medicine, using symbols such as % for percent, and writing short sentences.

    3. After Class Rewrite your notes to make them more complete and accurate (准确的) by changing abbreviations into whole words, symbols into words, and shortened sentences into longer sentences. Use them to answer your questions. If necessary, ask your teacher for help.

    答案:

    81topics

    82Review

    83informatio

    84include

    85teacher’s

    解析:

    81.根据In classes, your teachers will talk about topic that you are studyingThe information they provide will be important for you to know when you take tests.得知topics

    82.根据Review your notes you have taken before you come to class.得知。

    83.根据Get you ready to understand new information your teacher will provide.得知。

    84.根据Be sure to include in your notes information that your teacher repeats or writes on the blackboard.得知。

    85.根据If necessary, ask your teacher for help.得知。

    B.书面表达(本题15分)

    养成良好的生活习惯和学习习惯,对于我们每一位学生成长很有帮助。请根据提示要点用英语写一篇词数90左右的短文,发表在学校网站上。

    提示要点:

    (一)良好的生活和学习习惯包括:

          1)在生活方面:健康饮食经常锻炼  ③利用好时间

          2)在学习方面:课前预习认真听讲  ③独立作业

    (二)良好习惯带来的益处包括

          1)帮助我们更好的学习知识

          2)使我们提高技能,学会自我控制。

    (三) 谈谈你的感受

    作文要求:

    1、表达中必须包含所给提示要点,可以适当发挥,不要简单翻译。

    2、词数90左右,开关已经写好,不计入总词数。

    3、表达中请勿提及真实校名及姓名。

    A Good Habit, a Successful School Life

    A habit is something that you do often or regularly almost without thinking, especially something that is hard to stop doing

    _____________________________________________________________________

    _____________________________________________________________________

    _____________________________________________________________________

    _____________________________________________________________________

    _____________________________________________________________________

    _____________________________________________________________________

    _____________________________________________________________________

    答案:

    A Good Habit, a Successful School Life

    A habit is something that you do often or regularly almost without thinking, especially something that is hard to stop doing

    In our daily life, we ought to keep a healthy dietAlso, it’s necessary for us to exercise a lotAnd we should learn to make good use of our time

    In our school life, we should prepare well for each lessonIn class, we must listen to the teacher carefullyBesides, it’s important for us to do our homework on our own

    In a word, good habits can help us learn things better and improve our skillsWe can learn to control ourselves if we have good habits

    I think good habits are really good for our mind and body

    解析:

    这篇文章要从三方面着手。(一)良好的生活和学习习惯包括;(二)良好习惯带来的益处包括 ;(三) 谈谈你的感受;短文主要用一般现在时态,用第一人称进行写作。



      
分享到: